logo bureau italia mobile logo bureau italia

Pesce d’aprile! 1 april visdag

Toen ik – lang geleden – voor het eerst in Italië woonde, deelde ik een appartement met Ligurische medestudenten. Op de eerste dag van april verrasten zij me met een onvergetelijk cadeau: een enorme zelfgemaakte vis. Geen grap: ik ben op 1 april jarig. En op die dag proberen mensen elkaar voor de gek te houden, zoals in Nederland en veel andere landen. In Italië is een 1 aprilgrap een pesce d’aprile: een aprilvis. Net als bijvoorbeeld in Frankrijk, waar het possoin d’avril heet.

Gelukkig is er van de fabricatie van ‘Jaws’ een fotoserie gemaakt. Want hoe leuk het cadeau ook was, de voorpret tijdens het geknutsel moet nóg groter geweest zijn. Helaas was het monster te groot om mee terug naar Nederland te reizen (destijds nog per bus). Geen idee hoe Vis aan zijn einde is gekomen. Hij is geloof ik nog eens gespot in de rivier de Arno, kilometers stroomafwaarts…

Op 2 april is het weer gedaan met de grappen en verrassingen. Geen zin om professioneel verrast te worden in de samenwerking met Italië? Bureau Italia biedt ondersteuning bij het werken met Italiaanse partners.