logo bureau italia mobile logo bureau italia

Bergamo is booming

Onder de rook van Milaan, de economische en financiële hoofdstad van Italië, ligt provinciestadje Bergamo. Populair bij toeristen vanwege de prachtige historische bovenstad (Città Alta). Maar in de benedenstad en het ommeland gebeurt het. Bergamo is booming. En dat wordt ook aan de oppervlakte steeds meer zichtbaar. De stad krijgt de komende jaren een nieuw gezicht.

Bergamo is booming

Samenwerking op alle fronten

Opmerkelijk is dat daarbij de publieke en de private sectoren (lokaal, regionaal en landelijk) goed samenwerken. Organisaties, instituten en bedrijven zoals de universiteit, Cassa depositi e prestiti (Cdp, nationaal instituut dat de groei moet bevorderen) Gewiss (elektro-technisch bedrijf, partner van de voetbalclub), Atalanta, Vitali (bouw en onroerend goed) en Fondazione Pesenti (stichting voor innovatie en ontwikkeling) hebben de afgelopen jaren al tijd, geld en mankracht in verschillende projecten gestoken. Een groot contrast met de gezamenlijke oproep van werkgevers- en werknemersverenigingen uit Bergamo en omstreken: een wanhoopskreet gericht aan de nationale overheid. Maak nou toch een werk van het (her)starten van grote infrastructurele projecten. Maar waar de landelijke overheid niet voor nodig is, weten ze in Bergamo zelf in goed overleg en op korte termijn resultaat te boeken.

Publieke ruimte en stadion

En de eerste projecten zijn inmiddels al afgerond. Daarbij valt op dat er flink wat publieke ruimte bij komt. Universiteitsgebouwen en een universitair sportcentrum zijn sprekende voorbeelden. Net als het verplaatsen van een ziekenhuis en een kazerne van de Guardia di Finanza. Een schoolvoorbeeld van goede samenwerking: de Stad en de voetbalclub. En het wordt dan ook een aansprekend nieuwe visitekaartje voor de stad: het nieuwe (lees: herbouwde) Gewiss Stadium Atalanta. Kosten: 40 miljoen euro. Gereed in: 2021. Met het afbreken van de Curva Nord (Curva Pisani) is eind april al begonnen (en de club speelt de laatste thuiswedstrijden in het stadion van Sassuolo). Eind september moet de Curva worden ‘overgedragen’ aan de tifosi. Daar kunnen ze in Florence nog wat van leren, zo’n samenwerking.

MKB, ligging en mentaliteit

Deze voorbeelden van doortastendheid en werklust, weerspiegelen de mentaliteit van de Bergamasken. Stad en ommeland zitten vol mkb (dat geldt voor het hele land: Italië ís MKB), veel toeleveranciers. Volop kansen voor samenwerking met Nederlandse ondernemers, dus. Want de regio richt zich voor een groot deel op export, is goed te bereiken (een eigen, moderne vliegveld, en de twee Milanese vliegvelden wat verderop, zakenreizen kunnen prima met de trein), en Milaan ligt op een steenworp afstand. Bergamo zal altijd in de schaduw van Europese topper Milaan blijven staan. Maar deze provinciestad mag er zijn. Presteert bovenmaats. En ziet er dus ook letterlijk steeds aantrekkelijker uit. Bergamo is booming. Net als de voetbalclub…

Benieuwd naar kansen voor jou of jouw bedrijf? Bureau Italia helpt graag.