logo bureau italia mobile logo bureau italia

Bianchi Komt Thuis

Nieuwe koers legendarisch fietsmerk: van Taiwan naar Treviglio.

Coppi, Gimondi, Cipollini, Pantani, Museeuw… wie is er niet groot mee geworden met een Bianchi? Het legendarisch fietsmerk Bianchi keert terug naar Treviglio (Lombardije) en bouwt er een fabriek, kantoren én een museum. Onderdeel van een strategische koerswijziging, kondigde CEO Fabrizio Scalzotto onlangs aan.
Een fabriek en nieuwe kantoren komen op de plek van het huidige hoofdkwartier in Treviglio. Bianchi produceerde decennialang buiten Europa. Maar Bianchi zit in de kopgroep, aldus regionale politici: er moeten nog meer bedrijven ‘teruggehaald’ worden van Azië naar Italië.

Regione Lombardije stimuleert

De regio Lombardije (de economische motor van Italië) stimuleert met subsidies en investeringen -onderzoek en innovatie- Italiaanse bedrijven om weer voor eigen land te kiezen. Vanaf 2023 moeten er 1.000 fietsen per dag de Bianchi-fabriek uit rollen. Niet alleen de bekende zeegroene (vroeger: celeste) renfietsen maar ook bijvoorbeeld e-bikes. Sterker nog: die moeten de kar gaan trekken.

Niet Italiaans

Bianchi bestaat sinds 1885 en produceerde in het verleden ook auto’s, motoren en bromfietsen. De ’terugkeer’ speelt met lokale en nationale emoties, maar eerlijk is eerlijk: sinds 25 jaar is Bianchi het niet meer zelfstandig Italiaans, maar onderdeel van de Zweedse groep Cycleurope Undistries SAS.
Opvallend: een museum bestond nog niet. Museo Bianchi gaat ongetwijfeld veel toeristen en wielerliefhebbers trekken.