logo bureau italia mobile logo bureau italia

Carlo Parola – Eeuwig Zwevend

Het is 15 januari 1950. In het stadion van Florence wordt Fiorentina-Juventus gespeeld. Een voetbalwedstijd die allesbehalve gedenkwaardig verloopt. Tot de tachtigste minuut…

Volgens de overlevering deed de Florentijnse fotograaf Corrado Banchi een stiekem plasje aan de rand van het veld. Fiorentina zet op dat moment nog eens aan, op zoek naar de winnende treffer. Net op tijd heeft Banchi zijn camera weer in de aanslag. Egisto Pandolfini, sterspeler van Fiorentina, gaat achter een lange pass aan. Alleen verdediger Carlo Parola verspert nog de weg naar het Juventus-doel.

Snapshot van een omhaal
Gehurkt drukt de fotograaf af: met een majestueuze sprong en een spectaculaire omhaal voorkomt Parola de doorbaak van Pandolfini. De wedstrijd eindigt doelpuntloos en wordt zonder bijzonderheden bijgeschreven in de archieven. Maar het stilistische hoogstandje van Parola gaat een eigen leven leiden. Het zal uitgroeien tot een iconische voetbalfoto.


Panini albums
Corrado Banchi verkoopt zijn bijdrage aan een Florentijns dagblad voor de gebruikelijke 3.000 lire. Daags na de wedstrijd siert Parola’s hoogstandje de vitrine van de Florentijnse fotozaak Foto Fiorentina. In de jaren ’60 koopt ondernemer Giuseppe Panini uit Modena de fotorechten en gebruikt een gestileerde versie van de foto voor de covers van zijn Panini-verzamelalbums. De voetbalplaatjes, stickers en verzamelalbums worden een wereldwijde hit. In de decennia erna bereikt Parola’s omhaal honderden miljoenen mensen.

Signor Rovesciata
De rovesciata, de omhaal, werd zijn trademark: Carlo Parola werd Signor Rovesciata. De momentopname uit de jaren ’50 werd een icoon. De Poste Italiane wijden er in 2006 een postzegel aan. Na een carrière vol triomfen als stijlvolle, spectaculaire verdediger en middenvelder van Juventus, Lazio en het nationale team, volgde een trainersloopbaan, onder andere bij Juventus. Parola stierf in 2000 in zijn geboortestad Turijn. Op de cover van het Panini-album van dat jaar? Carlo Parola, eeuwig zwevend…


© Bureau Italia