logo bureau italia mobile logo bureau italia

Vandaag is het feest!

Vandaag, 28 april 2022, is het feest! Concurrentie op het Italiaanse hogesnelheidsspoor bestaat 10 jaar. Italië is daarmee voorloper in Europa. Het resulteerde in winst voor de reiziger: daling van de prijzen en een toename van het aanbod.

Sinds de komst van Italo, 10 jaar geleden, heeft de concurrentie op het Italiaanse hogesnelheidsspoor winst opgeleverd voor reizigers: daling van prijzen en vergroting van aanbod
ansa – italo – ansa – italo – Italo, il treno ad Alta Velocità di ultima generazione di NTV, Nuovo Trasporto Viaggiatori arrivato oggi, 14 febbraio 2012, per la prima volta alla stazione centrale di Napoli. Il nuovo treno, che ha suscitando la curiosità dei passeggeri in transito, sta completando le prove di collaudo in attesa di iniziare il servizio a marzo prossimo. ANSA / PRIMA PAGINA

Winst voor reizigers

Wat levert het de reiziger/consument in Italië op, concurrentie tussen de twee operators Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane en Italo – Nuovo Trasporto Viaggiatori. De prijzen zijn enorm gedaald. Snelle treinverbindingen zijn daardoor uitgegroeid tot een goed alternatief voor binnenlandse vliegverbindingen en hebben die zelfs overvleugeld (en daar heeft Alitalia onder geleden; met name de verbinding Rome-Milaan was belangrijk).
En het aanbod is vergroot. Vooral tussen de grote steden in het Noorden plus Rome en Napels is er volop aanbod om met > 300 km/u reizen.

Voortrekkersrol Italië

De voortrekkersrol van Italië staat haaks op het stereotype beeld dat in Nederland heerst (sterk beïnvloed door de Nederlandse spin rond het Fyra-drama).

De komende jaren gaat er veel veranderen op het Europese spoor. En dat is hard nodig. De Europese Rekenkamer concludeerde in 2018 nog: “Het hogesnelheidsspoornet in de EU is slechts een lappendeken van nationale lijnen zonder behoorlijke grensoverschrijdende coördinatie. Doordat de lidstaten die los van elkaar plannen en aanleggen zijn de verbinding slecht”.

Italië is ook hierin een frontrunner, want exporteert al jaren treinen en diensten.

Over concurrentie gesproken: heb je zelf plannen voor business in of met Italië?

Hulp nodig bij business in Italië?

Bureau Italia biedt een uitgebreid dienstenpakket aan: no nonsense business support en consultancy. Of je nu je eerste stappen wil zetten in Italië, of juist je bestaande business wil verbeteren. Bureau Italia helpt. Wil je iemand aan je zijde bij een bezoek aan Italië? Heb je een tolk nodig? Wil je hulp bij het benaderen of selecteren van een Italiaanse partij? Lukt het niet om in contact te komen met instanties? Vraag je je af hoe je bij media in beeld komt, wat je aan publiciteit kunt doen? Kun je ondersteuning gebruiken bij relatiebeheer met Italië? Moet je personeel Italiaans leren?

Bureau Italia helpt! Neem contact op voor meer informatie.