logo bureau italia mobile logo bureau italia

De andere kant van Italië

Slecht nieuws leest niet lekker… De andere kant van Italië! Goed om te weten als vakantieganger in Italië.

Deze zomer gaan we weer massaal naar de Italiaanse kusten, eilanden, steden en bergen. Achter het Italië van natuurschoon, kunst, cultuur en cucina, gaat een heel ander land schuil. Het jaarlijkse rapport van het ISTAT – het Italiaanse CBS – over sociale trends en ongelijkheden stelt allesbehalve gerust.

De andere kant van Italië! Goed om te weten als vakantieganger in Italië. En als ondernemer.

Zorgelijke trends

De andere kant van Italië. Een paar zorgelijke trends, vaak al lang geleden ingezet en niet te stoppen (Elon M. uitte zijn zorgen er al over, tussen al Twitterperikelen door): VERGRIJZING groeit, ARMOEDE groeit, aantal SINGLES groeit, JONGEREN de pineut.

In detail

Iets meer details:
• Vorig jaar een negatief record in geboortecijfer, minder dan 400.000
• Dat wordt niet geholpen door de enorme groei van het aantal singles. Er zijn inmiddels meer singles dan stellen met kinderen en naar verwachting zullen er in 2040 meer stellen zonder dan met kinderen zijn
• Het aantal 65plussers groeit door, nu 14 miljoen – 24% van de bevolking. In 2042 zullen dat er 19 miljoen zijn – 34% van de bevolking
• Percentage van kinderen dat in armoede opgroeit: 14%
• 68% van de jongeren 18-34 jaar woont bij ouders
• 5,6 miljoen Italianen leven in armoede, geldt voor 11% van de jongeren
• 1,3 miljoen werknemers in loondienst verdienen minder dan 8,41 p/u
• 1 op de 3 werknemers in private loondienst verdient minder dan 12.000 bruto p/j

En dan zouden overheidssteun en het omstreden basisinkomen nog een miljoen Italianen uit de armoede hebben geholpen/gehouden.

Serieuze fooi

Met zulke cijfers in het achterhoofd loop je deze zomer toch anders op je slippers door dat Italiaanse stadje. Altijd een goed idee: deze zomer een serieuze fooi achterlaten als je tevreden bent over geleverde diensten?!

Kansen voor ondernemers

De genoemde trends zijn op zijn zachtst gezegd zorgelijk. Maar behalve aandachtspunten, bieden ze ook kansen voor ondernemers. Heb je bijvoorbeeld een producten dat zich richt op ouderen? Doe je aan e-commerce? Hou rekening met o.a de specifiek Italiaanse doelgroepen, ook wat betreft leeftijdsopbouw. Heb je Italiaans personeel nodig, of überhaupt personeel: veel Italiaanse hoogopgeleide jongeren vinden moeilijk werk in eigen land. Allemaal uitdagingen en issues om rekening mee te houden, maar die ook kansen bieden.

Hulp nodig bij zakendoen met Italië? Bureau helpt je aan Betere Business in Italië! Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.