Basta! Eindelijk een blindentribune
AC Milan is de eerste club in Italië die een tribune inricht speciaal voor stadionbezoekers met een visuele beperking. De Milanese topclub zette daarvoor onlangs de eerste stappen. Tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2018/19, tegen Frosinone presenteerde de club het plan voor een speciaal supportervak. Dat gebeurde samen met vertegenwoordigers van het gerenommeerde Milanese Blindeninstituut. Het wordt een vak ter hoogte van het veld. Blinde en slechtziende fans kunnen er gebruik maken van audiodescriptie: een door het Blindeninstituut opgeleide speaker beschrijft wat erg beurt op het veld en de tribunes. Zo krijgt elke fan, ziend én niet ziend, de wedstrijd en de sfeer in het stadion mee. De eerste proeven zijn achter de rug. Komend seizoen moet het vak operationeel zijn. Behalve de audiodescriptie zullen er ook speciale stewards zijn voor een optimale begeleiding. Ook de stewards worden geïnstrueerd door hetzelfde instituut.
Slechte score
Una bella iniziativa. Inderdaad, mooi, hoor. Maar ook: eindelijk! Hoog tijd! Ik kon niet geloven dat dit de allereerste blindentribune in het Italiaanse voetbal is. Maar de persafdeling van Milan verzekert het me (overigens experimenteerde Bologna FC tijdens de laatste competitiewedstrijd eveneens met audiodescriptie). Ik vroeg het ook de FIGC . Maar de Italiaanse voetbalbond blijft vaag over coördinatie en toekomstplannen als het gaat om toegankelijkheid. Milan geeft aan vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid nog meer te willen doen om “alle categorieën fans” wedstrijden te kunnen laten beleven in het stadion. En laat zich daar naar eigen zeggen bij inspireren door Uefa’s CAFE (Centre for Access to Football in Europe). Italië scoort helaas slecht als het gaat om toegankelijkheid. En dat is in het Italiaanse voetbal niet anders: rechterrijtje.
Doorpakken en rondspelen
Het is makkelijk klagen dat in ‘het Zuiden’ de organisatie en toegankelijkheid zo slecht zijn. Maar in dit geval is het terecht. Nederland en omringende landen laten al jaren zien dat blindentribunes wérken. In ons land hebben een stuk of tien profclubs een blindentribune. Sommige zelfs al jaren. En niet alleen grote clubs. Bijvoorbeeld ook PEC Zwolle en NEC. En bij wedstrijden van het Nederlands Elftal is er een blindentribune. Het kán dus. Het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. Als topclubs overstag gaan, volgen anderen.
Hopelijk krijgt het initiatief van Milan snel navolging. Nu zijn andere Italiaanse topclubs aan de beurt. De aftrap is geweest. Basta: geen balletjes breed meer, maar doorpakken en rondspelen!