logo bureau italia mobile logo bureau italia

“Ik ga niet afwachten. Je moet er zelf wat van maken”

In de Volkskrant op 28 maart een artikel over de hervonden liefde van de Serie A voor Nederlandse spelers. Aan het woord komt onder andere Bram Nuytinck, speler van Udinese: “[…] ze leggen het goed uit, mits je de taal spreekt”. Leer dus snel die taal was zijn advies aan Nederlandse ploeggenoten. Nuytinck nam lessen bij een Nederlandse leraar via Skype toe bleek dat de taalcoach van de club geen Engels sprak. “Ik ga niet afwachten. Je moet er zelf wat van maken.”

Vergelijkbare woorden van Nuytinck in Voetbal International : “Mensen reageren vaak wat lacherig als spelers beweren dat ze aanpassingsproblemen hebben. Nou, ik weet wel beter. Zeker in een land waar je de taal niet spreekt. Toen ik hier aankwam, stond ik op het veld naast een Braziliaan die wel Italiaans maar geen Engels sprak. Man, dat was stressvol. De afspraak was dat ik direct Italiaanse les zou nemen, maar onze taalcoach werd al vrij snel door de club ontslagen. Hij was gewoon niet goed genoeg. Dat ik nu alsnog de taal beheers, heb ik vooral te danken aan een Nederlandse leraar. Die heeft me de basis geleerd.”

Open, slimme jongens
Waarom werken Italianen graag met Nederlanders? Nuytinck in de Volkskrant: “Ze zien Nederlanders als open, slimme jongens die zich snel aanpassen”. En dat geldt niet alleen voor het voetbal. Italianen werken over het algemeen graag met Nederlanders, die heel direct kunnen zijn (een niet te onderschatten cultuurverschil!) maar doorgaans ook heel betrouwbare zakenpartners zijn.

In jezelf investeren
Nuytinck is voor mij een voorbeeld van de toegewijde Nederlandse professional die er in Italië alles uit wil halen. Uit zijn carrière. Uit het leven. En dat begint met: Italiaans leren. In jezelf investeren.
Behalve Nuytinck hielp en helpt Bureau Italia niet alleen profvoetballers, maar ook andere Nederlandse professionals die in of met Italië werken, of dat van plan zijn. Dat kan zijn in de vorm van taaltraining, of optreden als tussenpersoon of tolk, ondersteuning bij communicatie, begeleiding van werkbezoeken (in Nederland en in Italië). Bovendien beschikt Bureau Italia over een gevarieerd netwerk in Italië.
Benieuwd wat Bureau Italia voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op.

Interview in Voetbal International met Bram Nuytinck: 'Beschermheer van Udine'.
Artikel Volkskrant met vermelding docent Italiaans voor voetballers
Artikel Volkskrant 28 maart 2019