Italiaanse grot als koelkast
Italiaanse appelboeren gebruiken grot als koelkast: energiebesparing 32%. Hypermodern conserveren, volgens eeuwenoud recept.
Natuurlijke koelkast
In het Noord-Italiaanse Predaia (Trentino) loop je een natuurlijk koelkast binnen: in de grotten onder de Dolomieten bewaren fruitboeren al jaren hun appels om de energiekosten te drukken. De temperatuur blijft er in alle seizoenen constant.
Eeuwenoude methode
De productie van appels in de Val di Non en de Val di Sole groeit sterk. Dat betekent dat er steeds meer fruit opgeslagen moet worden. Consorzio Melinda heeft er voor gekozen om geen opslag bij te bouwen, maar terug te grijpen op een eeuwenoude methode. Opslag in grotten.
Daarvoor maken ze gebruik van de gangen die zijn ontstaan door mijnbouw in het verleden. Er zijn 34 koelcellen gecreƫerd, elk 25 meter lang, 11 hoog en 12 breed. Elke cel biedt plaats aan ongeveer 3.000 kratten van 300 kg elk, ofwel bijna 1.000 ton appels. De cellen liggen 900 meter van de ingang van de mijnschacht en 575 meter onder zeeniveau.
Minder energie, minder uitstoot, minder water
Energiebesparing? Vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 2.000 personen. Ook besparen ze veel water en is de CO2-uitstoot fors gedaald.
En de kwaliteit van de appels? Die zou zelfs beter zijn dan die van appels in gewone koelopslag.
Italiaanse appelboeren gebruiken grot als koelkast: voor zover ik weet is dit de enige ondergrondse koelopslag voor fruit in zijn soort wereldwijd. Revolutionair en tegelijkertijd een beproefd, eeuwenoud recept.
Bureau Italia helpt Nederlandse bedrijven aan betere business in Italiƫ. Neem contact op voor meer informatie.