logo bureau italia mobile logo bureau italia

Italiaanse cruiseschepen: maaltijden voor mensen in nood

Wat gebeurt er eigenlijk met de duizenden maaltijden die niet worden genuttigd op cruiseschepen? In Italië loopt al een jaar een bijzonder project dat mensen in nood helpt en voedselverspilling bestrijdt.

Niet weggooien maar uitdelen
Gister werd in de haven van Palermo op feestelijke wijze de verjaardag gevierd van het project. De Fondazione Banco Alimentare Onlus (Stichting Voedselbank, ‘organizzazione non lucrativa di utilità sociale’: non-profit) en de Italiaanse cruisemaatschappij Costa Costiere startten er vorige zomer mee: het uitdelen van niet genuttigd voedsel aan Italiaanse voedselbanken. In minder dan een jaar vonden 42.000 porties al hun weg naar minderbedeelden. Het streefgetal van 50.000 zal deze maand waarschijnlijk gehaald worden. Deelnemende Italiaanse havens zijn: Savona, Civitavecchia, Bari en nu ook Palermo.

Hoe werkt het?
Elke avond voordat een cruiseschip aanmeert, worden de bereide maar niet genuttigde maaltijden verzameld. Ze krijgen een aluminimum verpakking, worden verzegeld en voorzien van een etiket zodat de herkomst traceerbaar is. De volgende ochtend worden ze voor vertrek overhandigd aan vrijwilligers van de voedselbank die voor verdere distributie zorgen. Het aantal uitgedeelde – of ‘geredde’ – porties zal fors gaan stijgen nu ook de Europese Federatie van Voedselbanken betrokken wordt bij het project. De haven van Marseille gaat deelnemen en andere Europese havens zullen volgen.

Bron: La Stampa
Image: Banco Alimentare
Meer info: Banco Allimentare