Italianen: Recycle Reuzen
Italianen zijn echte Recyle Reuzen: een nieuwe fabriek van mineraalwaterproducent Ferrarelle is een sprekend voorbeeld
Nr. 1 in Recyling
Veel Italianen weten het zelf niet. Het beeld wordt ook niet goed uitgedragen, maar Italianen zijn echte Recyle Reuzen. Italië is nummer één als het gaat om recycling. Een gloednieuwe fabriek van mineraalwaterproducent Ferrarelle is een sprekend voorbeeld.
PlasticFree?
Een actueel issue: PlasticFree. Realistisch of niet? Nee, klinkt het steeds vaker. Zelfs Jovanotti sprak er over tijdens een van zijn Jova Beach Parties. Ook een vooruitstrevend fenomeen trouwens: gratis strandfeesten deze zomer. Een tour die langs 15 Italiaanse stranden voert. Opgezet door de Romeinse artiest, die al zijn hele carrière een baanbrekend boegbeeld is. De Jova Beach Parties bieden muziek, internationale gastopredens en vermaak voor jong en oud. In samenwerking met het WNF. Zo clean mogelijk. Zo maken bezoekers na afloop zelf het strand schoon. Een rondreizend circus eigenlijk, als uit een moderne, groene Fellini-film.
Plastic als bron
Een alternatief voor #PlasticFree is goed recyclen. We gebruiken jaarlijks 9 miljard plastic flessen. Het Italiaanse Ferrarelle wil daarvan een miljard gaan recyclen. De mineraalwaterproducent is de eerste in de voedingsindustrie die speciaal hierover een fabriek heeft gebouwd. De nieuwe fabriek, in Presenzano – provincie Caserta – kan jaarlijks 23 miljoen Petflesjes recyclen: het dubbele van wat Ferrarelle gebruikt. Een strategische keuze dus: meer kunnen verwerken dan je produceert. Plastic niet als afval, maar als bron.
1 op 3
Ferrarelle is een publiciteitscampagne gestart rond het project. Zo zijn er advertenties in Italiaanse dagbladen, met uitleg en oproep aan het publiek: “We halen als eerst producent van mineraalwater jaarlijks 23.000 ton plastic uit het milieu#. Voor elke geproduceerde pet-fles, claimt Ferrarelle er drie uit het milieu te gaan halen.
rPET niet circulair
Helemaal circulair is het nog lang niet. De nieuwe flesjes bestaan conform wetgeving voor slechts 50% uit rPET, de gerecyclde flesjes. rPET is al een beproefd product in de verpakkingsindustrie en hard op weg om de nieuwe standaard te worden in een geheel nieuwe generatie van duurzame verpakkingen. Maar rPEt-flessen mogen nu nog niet hergebruikt worden voor mineraalwater. De gerecylede flesjes worden daarom niet hergebruikt voedingsindustrie, cf. de regels van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA – dat trouwens kantoor houdt in Parma). Het bedrijfsleven vraagt daarom om een aanpassing van de wetgeving, want Pet kun in theorie eindeloos blijven recyclen.
Heb je als ondernemer plannen om met Italië zaken te doen? Of doe je al zaken maar wil je die uitbreiden of verbeteren? Bureau Italië helpt! Neem contact op voor meer informatie.