logo bureau italia mobile logo bureau italia

‘Italië is een geblokkeerde samenleving’

Een van de meest vergrijsde landen ter wereld gaat zondag naar de stembus: 60 % van de 60 miljoen Italianen is boven de 40 jaar. Politieke partijen richten zich niet op jongeren. M.u.v. de populistische Vijfsterrenbeweging. Een groot deel van deze genegeerde doelgroep zal niet stemmen. In Trouw vandaag een artikel over ernstige problemen en uitdagingen. Gerontocratie, hoge jeugdwerkeloosheid, nepotisme, hiërarchische organisaties, een exodus van veelal hoogopgeleide jongeren.

Geen generatiewissel
De politiek krijgt vaak de schuld van de problematiek, maar volgens bedrijfsconsulent en blogger Sandro Catani worden problemen zoals de hoge jeugdwerkeloosheid vooral veroorzaakt door het uitblijven van een generatiewissel in de top van het bedrijfsleven. ‘Deze machtige elite heeft het hoofd geworteld in het verleden’. De digitale generatie is niet vertegenwoordigd op het hoogste niveau. En dat is slecht voor de economie want: weinig moedige investeringen en een gebrek aan ambitie en ideeën.
.
Geblokkeerd
Symbolisch: er gaat in Italië meer geld naar pensioenen dan naar onderwijs en onderzoek. Nog krachtiger symboliek vorige week in een vergelijkbaar artikel in NRC: ‘Italië is een geblokkeerde samenleving’. Zeker is dat de verkiezingen van zondag geen van deze blokkades zullen opheffen. Misschien levert het zelfs een extra (politieke) blokkade op. Maar ik probeer als buitenstaander positief te zijn… Misschien dat de Italiaanse jongeren die nu in het buitenland ervaringen en ideeën opdoen, deze op den duur inbrengen in hun eigen land?