logo bureau italia mobile logo bureau italia

Lege kantoren in augustus

Een jaar na zijn overlijden, is er veel media-aandacht voor Sergio Marchionne, voormalig topmanager van onder andere Fiat. In een video van enkele jaren geleden bekritiseert Italiaans provincialisme. Zoals het fenomeen van de lege kantoren in augustus.

Marchionne bekritiseert Italiaans provincialisme

Een treffende anekdote van Marchionne over Italiaans provincialisme. In een video uit 2013 vertelt hij aan de Bocconi universiteit over in Milaan zijn ontsteltenis tijdens zijn eerste Fiat-dagen. Het autoconcern draaide destijds een verlies van 5 miljoen per dag. En toch was “iedereen op vakantie”, kreeg de manager als antwoord op zijn vraag in de zomer van 2004 waarom het kantoor leeg was.

Stap uit je comfort zone

Die Italiaanse houding moet veranderen, , de houding van “Wij zijn Fiat, wij bepalen wel wanneer we weg gaan”. Onzin, aldus Marchionne, die bekend stond geen blad voor de mond te nemen. De wereld wacht niet. “Brazilië houdt daar geen rekening mee. In Amerika wordt doorgewerkt in augustus. De rest van de wereld interesseert het niet”. Ja, fantastisch vakantieland, Italië, maar er niet in willen investeren. Er goed uitzien, mooie auto’s hebben, kunnen zingen (!): dat zijn allemaal zaken die er niet toe doen in het buitenland.
Marchionne benadrukt tijdens het event op de Milanese Bocconi universiteit ook de noodzaak voor jongeren om elders (werk)ervaring op te doen. Niet per se in het buitenland, maar uit de comfort zone te stappen, weg van de vaste gewoontes.

Italiaanse plannen

Fiat staat weer op de rails, mede dankzij Marchionne. Augustus als Italiaanse maand-van-de-lege-kantoren is nog wel een gegeven om rekening mee te houden. Al merk ik daarin wel verandering. En in Nederland kennen we natuurlijk ook de komkommertijd. Maar business doe je gewoon beter niet in de maand augustus. De zomer is natuurlijk wel een tijd bij uitstek om plannen te maken! ‘Italiaanse plannen’ verwezenlijken na de zomerperiode? Bureau Italia helpt! Neem contact op voor meer informatie.

Voormalig Fiatmanager Sergio Marchionne tijdens een event van de Bocconi universiteit in Milaan in 2013