logo bureau italia mobile logo bureau italia

Oproep aan Milanese ouderen: ‘Neem een student in huis’

Hoe kan een stad sociale problemen zoals eenzaamheid en woningnood gecombineerd aanpakken? In de duurste stad van Italië loopt al jaren een succesvol project: intergenerationeel samenwonen. ‘Neem een student in huis!’ is de oproep aan Milanese ouderen.

Woningnood en eenzaamheid
In het dure Milaan vinden veel studenten geen betaalbare woonruimte. Onder alleen wonende ouderen geldt eenzaamheid als een groot probleem. De Milanese non-profit MeglioMilano (‘BeterMilaan’) runt een project om deze problemen aan te pakken. Onder de naam Prendi in casa uno studente (‘Neem een student in huis’) biedt de organisatie een platform waar deze twee generaties elkaar kunnen vinden. Het initiatief wil ouderen die woonruimte over hebben, koppelen aan studenten die betaalbare woonruimte zoeken. Een geslaagde match voorziet zo in de behoefte aan hulp, gezelschap en onderdak.

Geen huur maar hulp en praatje
Studenten betalen geen huur maar dragen bij aan de kosten voor levensonderhoud (€250-280 p/m). Daarnaast wordt van ze verwacht regelmatig een handje te helpen in en rond huis en geregeld een praatje te maken. MeglioMilano claimt al 600 succesvolle ‘koppelingen’ te hebben gerealiseerd sinds de start van het project in 2004.

Vergrijzing in Italië
Deze vorm van homesharing is niet de enige. Ook elders in Europa en de VS lopen vergelijkbare initiatieven. En de behoefte aan oplossingen voor sociale problemen zoals eenzaamheid onder ouderen groeit. The World Economic Forum schat dat in 2020 wereldwijd er een biljoen zestigplussers zal zijn. De EU voorspelt dat het aantal tachtigplussers in 2080 meer dan verdubbeld zal zijn en 13% van de bevolking zal beslaan. De problemen die met de vergrijzing gepaard gaan, gelden in het bijzonder voor Italië: het heeft de hoogste gemiddelde leeftijd en het grootste aandeel inwoners van 65 jaar of ouder.

Koppeling Italiaanse business
Over koppelingen gesproken: ideeën voor een project in of met Italië, maar behoefte aan hulp? Aan ondersteuning, bijvoorbeeld bij het leggen of onderhouden van contact met een Italiaanse partij? Aan hulp bij communicatie, bij taal- en cultuurproblemen? Bureau Italia beschikt over een gevarieerd netwerk en helpt graag! Neem contact op voor meer informatie.