Panettone – favoriete lekkernij rond Kerst
Kerstmis zonder panettone is ondenkbaar in Italië. Ooit begonnen als een lekkernij voor de gegoede burgerij van Milaan, groeide het in de twintigste eeuw uit tot hét traditionele kerstgebak van de Italianen. Ook in Nederland is het inmiddels op veel plaatsen verkrijgbaar. Een leuk geschenk voor wie iets lekkers wil geven rond Kerst.
Panettone hóórt bij Kerstmis. Zie je elkaar in de dagen voor Kerst? Dan neem je een panettone mee! Of je geeft het als kerstcadeautje. Op straat en in het OV zie je mensen met uitbundig verpakte panettoni vol strikken en kleurige folie. Of met panettoni in hoge doosjes, met een strikje bovenop om aan vast te houden.
De panettone krijgt een plekje onder de kerstboom, als een pakje. Je snijdt hem aan bij het kerstontbijt of -lunch. Of bij de koffie. Of als nagerecht. In de donkere laatste dagen van het jaar komt deze luchtige tulband eigenlijk altijd wel van pas… Door de lange rijstijd heeft het brood een cakeachtige structuur, gevuld met rozijnen, gedroogd fruit of stukjes chocola. Je serveert het in plakken, met een zoete warme drank of met een zoete wijn.
Over de precieze oorsprong en de herkomst van de naam doen verschillende verhalen de ronde. Eerste vermeldingen van een groot luchtig brood dat met Kerstmis werd geserveerd, dateren van eeuwen terug. Maar dat de oorsprong in het gebied rond Milaan ligt, is onomstreden. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam de industriële productie van de panettone op gang door fabrikanten zoals Motta. Het kerstbrood verspreidde zich over de rest van de Italiaanse laars. Het groeide uit tot een landelijke traditionele lekkernij, met lokale varianten in smaak en vorm. Inmiddels wordt de panettone wereldwijd gegeten. Enkele jaren geleden registreerde de Milanese Kamer van Koophandel de panettone als merknaam. Met specifieke richtlijnen voor ingrediënten en productie.
Leuk weetje: ook de betonnen wegversperringen die autoriteiten bij evenementen of rond voetgangersbieden plaatsen, worden in de volksmond panettone genoemd. Niet zo lekker als de echte, maar ook om die panettoni kun je niet heen…
© Bureau Italia