logo bureau italia mobile logo bureau italia

Italia Positiva #7

Klei je circulaire hut, Gaggia’s Good Design, Munt voor Montessori, en een Enkel uit een 3D-printer. Positieve ontwikkelingen en nieuws uit Italië: #ItaliaPositiva!

Gaggia’s Good Design

Mooie dingen maken… dat kunnen ze, die Italianen! Dat vond de jury van de Good Design Award ook. Het Italiaanse bedrijf Gaggia, beroemd om zijn keukenapparatuur, ijsmachines en vooral koffiemachines, kreeg de prijs voor het vlaggenschip van zijn koffiemachines, de Reale. De Good Design Award werd in 1950 in het leven geroepen door het Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design en gaat jaarlijks naar de meest innovatieve en creatieve producten. De Reale is een samenwerking van de Evoca Group en Bonetto Design Center. Voor een Nederlands tintje: Gaggia is eigendom van Saeco International Group , een divisie van Philips .

Munt voor Montessori

Nog iets moois… Een nieuwe 2 Euromunt, met de beeltenis van Maria Montessori. In 2020 is het 150 jaar geleden is dat de beroemde Italiaanse arts en pedagoog geboren werd. Voor de derde keer eert Italië haar met een munt of bankbiljet. Deze munt is ontworpen door Luciana De Simoni. Het ontwerp is gebaseerd op een portret dat de beroemde fotograaf Lotte Meitner-Graf in 1930 van Montessori maakte. Ook bevat het ontwerp wiskundige symbolen en verwijzingen. Maria Montessori is natuurlijk vooral bekend van het naar haar genoemde montessori-onderwijs. Zij stierf overigens in Nederland, waar ze de laatste decennia van haar leven woonde. Het hoofdkwartier van de montessori-beweging – Association Montessori Internationale – werd in de jaren dertig in Nederland gevestigd.

Klei je eigen biohuis

Meer positief nieuws uit Italië: de Italiaanse architect Mario Cucinella heeft een betaalbaar, circulair huis ontwikkeld, dat helemaal gemaakt wordt met een 3D-printer. Het heet Tecla en wordt op een locatie in de buurt van Bologna. Het huis is van klei, afkomstig van een 3D-printer. Het lijkt op een lemen hut in de vorm van een iglo. Het heeft geen ramen, maar wel een gat in het dak. Het is Cucinella’s antwoord op het probleem van overbevolking en het tekort aan betaalbare huizen. Hij koos voor klei omdat dit duurzaam, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar is. Begin 2020 moet het klaar zijn. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met studenten van de Londense Architectural Association. Cucinella zelf is de oprichter van de School of Sustainability.

Enkel uit 3D-printer

Voor het eerst is een enkel gereconstrueerd met een 3D-geprinte prothese. Dat gebeurde afgelopen najaar in het orthopedisch instituut Rizzoli in Bologna. De ingreep zorgde ervoor dat 57-jarige patiënt in kwestie, gewond geraakt bij een motorongeluk in 2007, na 13 jaar nu weer kan lopen. Het enkelgewricht van de man werd jarenlang als niet-operabel beschouwd. Tot dit baanbrekende maatwerk: een 3D-printer en samenwerking tussen orthopedisch chirurgen van het instituut en ingenieurs van de Universiteit van Bologna.

Over samenwerking gesproken: heb je plannen voor zakendoen met Italië, maar kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Bureau Italia helpt! Zowel strategisch als uitvoerend. Neem contact op voor meer informatie.