logo bureau italia mobile logo bureau italia

Remote work: Italië trapt op de rem

Remote work: Italië trapt op de rem. Italiaanse werkgevers en overheden gooien de handrem er weer op als het gaat om remote werken. Dat wijzen cijfers uit van het Europees bureau voor statistiek Eurostat.

Italië gooit de handrem er weer op als het gaat om remote werken. Dat wijzen cijfers uit van het Europees bureau voor statistiek Eurostat.

Italië in rechterrijtje

Het percentage werknemers in loondienst dat remote werkt, neemt weer af na een (gedwongen) boost tijdens de coronacrisis. Italië in het rechterrijtje van de Europese ranglijst. De Italiaanse cijfers:
2021 8%
2020 12,2 %
2019 3,6%

Waarom terug naar normaal?

Zodra de zwaarste periode van de pandemie er op zat, zijn de meeste bedrijven, organisaties en overheidsinstanties teruggekeerd naar ‘normaal’.
Waarom?
Ik vermoed dat het een weerslag is van de conservatieve inborst van Italiaanse werkgevers/overheden (van Italianen in het algemeen). Die – uitzonderingen daargelaten – geen early adapters zijn. Die gewend zijn aan hiërarchie en verticale bedrijfsstructuren (en controle). Met weinig vrijheid voor eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke ontwikkeling.

Remote work: blijvende verandering?

Ja, Italië trapt op de rem als het gaat om remote work. Maar positiever bekeken: volgens de data is het niet helemaal teug-naar-normaal. Toch een blijvende verandering die langzaam gaat doorzetten?

Nieuwsgierig geworden naar ontwikkelingen en trends in Italië? Bureau Italia schrijft er niet alleen over maar helpt je ook aan betere business in Italië! Neem contact op voor meer informatie.