logo bureau italia mobile logo bureau italia

Grand Tour Italia voor solarcar

Proefritje in een Italiaanse stad maken met een zonne-elektro-auto? Dat kan de komende weken in Noord-Italië! Afgelopen weekend startte in Rome de Grand Tour van de Sion. Deze elektrische auto met geïntegreerde zonnepanelen – hij laadt zichzelf op – deed vorig jaar tijdens een eerste promotionele tour al enkele Europese landen aan. Nu maakt de Sion ook een tour door Italië.

Solarcar 4 everyone
De vijfpersoons Sion heeft een bereik van 250 kilometer en moet € 16.000 gaan kosten (excl. batterij). Deze ‘solarcar for everyone’ lijkt door zijn lage prijs en serieuze afmetingen en bereik een concurrerende stadsauto te kunnen worden voor de elektrische modellen van gevestigde automerken. Producent Sono Motors, een startup uit München, presenteerde de auto vorige zomer als een ‘zonnecel-auto’, ook al krijgt hij zijn stroom grotendeels via een snoer. De zonnepanelen zijn op alle zijden en het dak van de auto aangebracht, beschermd door een laag polycarbonaat. Sono Motors heeft verder interessante plannen uitgewerkt voor goedkoop onderhoud, online diensten en ondersteuning, en vooruitstrevende details als het gebruik van mos (!) in het luchtfiltersysteem. Met crowdfunding heeft Sono Motors een snelle start gemaakt. Van de 5.000 bestellingen die nodig zijn om te kunnen produceren, claimt de producent er al ruim tweederde binnen te hebben.

Proefrit boeken
Een proefrit boek je via de site van de producent. Dat gaat via een duidelijk, meertalig webformulier. De komende weken doet de Sion nog de volgende Italiaanse steden aan: Florence (17 en 18 maart), Genua (21 en 22 maart), Turijn (24 en 25 maart) en Milaan (27 en 28 maart). In de zomer komt de Sion naar Nederland. Locatie en data zijn nog onbekend.
Een Nederlandse, praktische bedenking: hoe goed zijn de zonnepanelen beschermd tegen het Italiaans inparkeren in een krap steegje in Il Bel Paese?