logo bureau italia mobile logo bureau italia

Time Flies – 25 april 2004: Fiorentina in de Serie B

Vandaag gaan mijn gedachten even terug naar 14 jaar geleden. Op 25 april 2004, zag ik in Florence hoe Fiorentina met 2-0 Messina versloeg. In de Serie B. Met meer vuurwerk op de tribunes dan op het veld. Met een goal van cultspeler Riganò.

Er is veel gebeurd met Fiorentina in de afgelopen 14 jaar. Financiële problemen. Schandalen. Teruggezet naar lagere divisies. Gedwongen naamverandering. Andere eigenaren. Champions League-deelname. Grote spelers verkocht. Het langverwachte maar toch steeds uitgestelde nieuwe stadion. En een triest dieptepunt: het recente overlijden van aanvoerder Davide Astori. Al zorgde die gebeurtenis onverwacht voor veel positiefs: het bracht de stad, de club de eigenaren en de tifosi bij elkaar. De onduidelijkheid en onvrede over de betrokkenheid van eigenaren Della Valle lijkt voor even van de baan: de dood van Astori zorgde voor een saamhorigheidsgevoel en betrokkenheid van alle partijen rond de club. Ook sportief ging het even uitstekend: zes overwinningen op rij, een evenaring van het record uit 1960. Toch lijkt Europees voetbal dit seizoen te hoog gegrepen. Maar misschien kijken we over 14 jaar toch terug op dit seizoen als De Ommekeer. En zit ik in het nieuwe stadion. Vediamo…

P.S. Schandalen lijken onlosmakelijk met het Italiaanse voetbal verbonden. Een informatief overzichtje van voetbalschandalen door de jaren heen tref je aan in de laatste editie van het tijdschrift De Staantribune. Nummer 17 is geheel gewijd aan het Italiaanse voetbal, dus verplichte kost voor calcio-liefhebbers!
Ik schrijf regelmatig over de Belangrijkste Bijzaak in het leven: blogs.