logo bureau italia mobile logo bureau italia

Parmigiano gesandwicht tussen Boeing en Airbus

Parmigiano als collateral damage in het gevecht tussen Airbus en Boeing. Trumps handelsoorlog dreigt de Italiaanse export hard te raken, in het bijzonder kaas zoals parmigiano. Amerikaanse importtarieven op Europese producten zullen Made in Italy treffen. Zeker de food sector.

Italiaanse roots

Deze week was Amerika’s topdiplomaat Mike Pompeo in Italië. In afwachting van een oordeel van de WTO hoopten Italianen dat Pompeo’s roots een verzachtende rol zullen spelen in het handelsconflict. Zijn overgrootouders komen uit de buurt van Pescara, in de Abruzzen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die familiebanden van invloed zullen zijn in dit handelsconflict.

Handelsconflict

De WTO (Wereldhandelsorganisatie) besliste gisteren dat de VS voor bijna 7 miljard euro aan importheffingen mogen opleggen aan de EU. Het hoogste bedrag aan tegenmaatregelen dat de WTO ooit heeft toegelaten in een handelsconflict. Dat conflict begon veertien jaar geleden met een zaak rond Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus, Boeings concurrent.

Symbolische producten

Italiaanse kazen zijn enkele van de Europese producten die belast dreigen te worden als compensatie voor de onrechtmatige subsidiëring van Airbus. Door symbolische producten te kiezen wil Amerika een snelle oplossing doordrukken. Washington zal geen 100 procent importheffing vragen, hoewel de WTO-beslissing dat toelaat. De Amerikanen hebben aangekondigd de tarieven vanaf 18 oktober te laten ingaan. Maar ze zullen inzetten op een tijdige oplossing met Brussel.

Onterecht bestraft

Er staat veel op het spel voor Italiaanse producten. Dat bevestigt de Italiaanse organisatie Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), die een half miljoen landbouwondernemers vertegenwoordigt. Na Frankrijk dreigt Italië het zwaarst getroffen te worden. De VS zijn na Europa de belangrijkste markt voor Italiaanse agrarische producten. De eerste acht maanden van 2019 groeide de Italiaanse landbouwexport naar de VS met meer dan 8%. Die groei staat nu op de tocht. De voorzitter van Coldiretti klaagde dat Italië onterecht zwaar bestraft wordt: “Airbus is in wezen een Frans-Duitse project”. Importtarieven dreigen niet alleen voor de landbouwsector, maar ook voor bijvoorbeeld Italiaanse cosmetica, motoren en mode. De rekening kan voor Italië oplopen tot 1 miljard.

Kaasoorlog

De Italiaanse kaasindustrie wordt in het bijzonder bedreigd. Amerikaanse concurrenten drongen er afgelopen lente bij het Witte Huis nog op aan: grijp in op de kaasmarkt. De EU beschermt immers zelf kazen op basis van hun geografische herkomst. Bijvoorbeeld parmezaan en feta. Amerikanen mogen hun kazen niet onder die beschermde namen verkopen in Europa.

Amerikaanse tijdbom

De VS dreigden eerder tarieven van 100% op te leggen. In één oogopslag zijn de gevolgen duidelijk. Een fles prosecco kost nu omgerekend tussen de 10 en 15 euro in de VS (in Italië 5 à 6 euro). Een kilo grana padano tussen 30 en 35 euro (in Italië 12 à 15 euro). Made in Italy is populair in Amerika, net als in Nederland. Maar verdubbel die bedragen en de producten zijn onverkoopbaar. Ook als de Amerikanen geen 100% maar bijvoorbeeld 30% instellen, zijn de gevolgen ingrijpend. En dit is nog maar het begin, want de EU zal terugslaan. Met spanning kijken de Italianen daarom naar de onderhandelingen tussen de EU en de VS. Ondertussen tikt Trumps tijdbom onder de Italiaanse landbouwsector…

Italiaanse kazen worden bedreigd door forse Amerikaanse importtarieven