logo bureau italia mobile logo bureau italia

5 veelgemaakte fouten bij zakendoen in Italië

Zakendoen in Italië verloopt eigenlijk altijd anders dan je verwacht. Cultuurverschillen met Nederland zijn veel groter dan we denken. En dat zorgt voor onbegrip, voor vertraging of soms zelfs tot beëindigen van de samenwerking. Voorkóm een valse start, bereid je goed voor. En leer van de fouten van anderen (en jezelf). Veelgemaakte fouten bij zakendoen in Italië.

5 veelgemaakte fouten bij zakendoen in Italië

1 Alles per mail willen doen

Italië wordt steeds digitaler, maar mails blijven vaak onbeantwoord. Zeker als je mailt naar een bedrijf waar je niemand kent. En zeker in combinatie met fout 2.
Nodig? Fysieke ontmoeting en (video)bellen.

2 Alles in het Engels willen doen

De meerderheid van de Italianen spreekt geen Engels. Zeker oudere generaties en (dus) decision makers niet. Nodig? Italiaans spreken. Spreek je geen Italiaans? Leer het. Of leer het je personeel. Of huur een specialist in.

3 Verkeerde persoon benaderen

Italiaanse bedrijven en organisaties zijn hiërarchisch ingericht. Een losse flodder komt zelden op de goede plek terecht.
Nodig? Verdiep je in het bedrijf, bevraag je (Italiaanse) netwerk. Of huur een specialist in.

4 Te informeel zijn

Formele omgangsvormen zijn een teken van respect en van groot belang. Nederlanders kunnen erg direct zijn. In hun benadering, in hun plannen, in hun humor. Dat wordt nogal eens als bot ervaren.
Nodig? Respectvol en beleefd blijven, formaliteiten respecteren.

5 Te snel willen gaan

Het tempo ligt anders dan in Nederland. Richt je niet meteen op harde resultaten. Werk eerst aan de relatie. Een Nederland denkt: “We leren elkaar wel kennen als we gaan samenwerken”. Een Italiaan denkt: “Eerst elkaar maar eens wat beter leren kennen”.
Nodig? Geduld en flexibiliteit.

Waarom eigenlijk zakendoen met Italië?

Waarom eigenlijk zakendoen met Italië? Italië is een belangrijke handelspartner van Nederland. Grote interne markt, 60,5 miljoen inwoners. Wereldtopper in gespecialiseerde branches. Binnen Europa handelen we alleen meer met onze directe buurlanden.
De aanloop vraagt vaak wat geduld, maar eenmaal goed van start blijken zakelijke relaties met Italiaanse partijen duurzaam en zeer de moeite waard. Er zijn nog meer dan deze 5 veelgemaakte fouten bij zakendoen in Italië. Een goede voorbereiding voorkomt die fouten.

Advies of ondersteuning nodig bij zakendoen met Italië? Bureau Italia helpt! Neem contact op voor meer informatie.