logo bureau italia mobile logo bureau italia

Waar zitten de rijkste advocaten?

“Advocaten in Bergamo horen bij de rijksten van het land,” kopte de krant l’Eco di Bergamo afgelopen zaterdag in het economiekatern.
Aanleiding voor het artikel was een onderzoek van sociaal-economisch onderzoeksinstituut Censis (Centro Studi Investimenti Sociali) naar de stand van zaken in de Italiaanse advocatuur. Met een gemiddeld jaarinkomen van bijna € 84.000 telt Milaan opnieuw de ‘rijkste’ orde van advocaten. Op afstand gevolgd door Rome (€ 55.000 euro), Genua (€ 54.000) en, onder de rook van Milaan gelegen, Bergamo (€ 50.000).

Verrassend zijn de cijfers niet. De rijkste steden vind je in het noorden. Met grote dienstensectoren, knooppunten voor internationale handel en gelegen in geïndustrialiseerde gebieden. Bovendien zijn het centra voor bijvoorbeeld media (Milaan) en politiek (Rome). En Genua is de grootste havenstad van het land.

Het klinkt alsof de Italiaanse advocatuur een vetpot is. Maar het zijn natuurlijk gemiddelden. Dus moeten er uitschieters naar boven en naar beneden zijn. Lokaal en landelijk. Het landelijk gemiddelde inkomen van een Italiaanse advocaat ligt op ruim € 38.000. Een groot verschil met de genoemde steden dus. En het contrast met het zuiden is groot, waar juridisch medewerkers en zelfs advocaten soms geen duizenden maar honderden euro’s per maand verdienen. Zeker jongeren en vrouwen komen er karig van af. Dat geldt voor alle sectoren in Italië. Niet of slecht betaalde stages zijn gangbaar en jongeren komen amper aan relevante, betaalde werkervaring toe.
“La legge è uguale per tutti”, de wet is voor iedereen gelijk, maar de ene advocaat is de andere niet.

Niet direct een advocaat nodig in Italië maar wel ondersteuning gewenst bij zakendoen, bij werkbezoeken, bij het leggen of onderhouden van contacten? Bureau Italia helpt graag. Eventueel ook met het vinden van de juiste juridische ondersteuning in Italië. Neem contact op voor meer informatie.