logo bureau italia mobile logo bureau italia

Zakendoen met Italië, 4 tips: G-R-U-T

Zakendoen met Italië is de moeite waard. Maar laagdrempelig is het niet. Vier aspecten om rekening mee te houden als je zaken wil doen met Italië.

Italië staat steevast in de top 10 van onze belangrijkste handelspartners, zowel wat betreft import als export. In 2018 doorbrak de uitvoer voor het eerst de grens van € 20 miljard. De invoer steeg in dat jaar voor het eerst boven de € 10 miljard. Daarnaast is Italië met 61 miljoen inwoners een grote consumentenmarkt: de derde economie in Europa. En lid van de G7. Italië zet de komende jaren bovendien in op verduurzaming en verbetering van de infrastructuur.

Zakendoen met Italië is dus zeker de moeite waard. Maar bereid je goed voor. Vier aspecten om rekening mee te houden als je zaken wil doen met Italië.

Geduld

Zakendoen met Italianen? Neem er de tijd voor. Plan een bedrijfsbezoek ruim in. Afspraken en stiptheid worden in Italië heel anders beleefd. De bedrijfscultuur is hiërarchisch en bureaucratisch. Veel Italiaanse bedrijven zijn familiebedrijven. Het hoofd van de familie staat aan de top. Je komt niet vanzelfsprekend in contact met de juiste gesprekspartner, laat staan met de baas. Je hebt introducties nodig. Je moet geduldig zijn als een zakelijke relatie wilt opbouwen met Italianen.

Relatie

Zakendoen met Italianen? Meteen ter zake komen is niet gebruikelijk.Italianenwillen je beter leren kennen.Je drinkt eenskoffie. Lunch is een goede volgende stap. Ga je dineren, dan zit je op de goede weg. De Italiaanse keuken, sport en familie zijn dankbare gespreksonderwerpen. Vermijd thema’s als politiek, corruptie en religie. Die kunnen gevoelig liggen. Blijf investeren in de relatie. Face to face-contact is belangrijk. Ook als je al samenwerkt. Je kunt je niet verlaten op schriftelijk en digitale communicatie.

Uiterlijk

Zakendoen met Italianen? Laat de spekzolen thuis! De flipflops zijn voor op het strand! Uiterlijk is belangrijk voor Italianen. Zakenpartners beoordelen je tijdens een eerste ontmoeting op je uiterlijk. Italianen kleden zich met zorg. De kwaliteit van de kleding is hoog. Tijdens de eerste ontmoeting beoordelen uw zakenpartners u ook op uw uiterlijk. Elkaar complimenteren – ook over kleding – is niet overdreven, maar wordt juist gewaardeerd.

Taal

Zakendoen met Italianen? Je kunt niet zonder de Italiaanse taal. Zoals hierboven beschreven: je gaat een relatie aan. En relaties onderhouden Italianen het liefst face-to-face. In het algemeen geldt dat Italianen graag een gesprek aanknopen. En met Engels kom je niet ver. In het noorden wordt soms ook Duits gesproken. Maar om echt effectief te zijn, heb je de Italiaanse taal nodig. Als je geen Italiaans spreekt, zijn er drie oplossingen: leer, koop of huur Italiaans. Lees er hier meer over: ‘Succesvol zakendoen in Italië‘.

Behalve Geduld, Relatie, Uiterlijk en Taal zijn er nog meer aspecten om rekening mee te houden als je zaken wilt doen met Italië. Verschil in formaliteiten en titulatuur bijvoorbeeld. Bereid je Italiaanse plannen goed voor. Verdiep je in de Italiaanse manier van zakendoen. Het is de moeite waard. Ondersteuning nodig? Bureau Italia helpt! Ik vertel je er graag meer over in een persoonlijk gesprek.