Italia Positiva #4
Actuele positieve ontwikkelingen in Italië: een vliegveld in Milaan, een fietsplan in Padua, horror in Turijn, groene Nutella, en bruggen en viaducten… Als tegenwicht tegen de eenzijdige beeldvorming over Italië – en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven: een Italia Positiva!
Linate weer open
Sinds afgelopen weekend is luchthaven Linate weer op. Het Milanese vliegveld was drie maanden dicht. Start- en landingsbanen zijn aangepakt (een wettelijke verplichting om dat elke 15-20 jaar te doen). Een nieuw Baggage Handling System is geïmplementeerd. Dus: snellere bagagecontrole en -afhandeling. Er is gestart met de vernieuwing van aankomst- en vertrekhallen. Vanaf 2021 ziet het vliegveld er heel anders uit. Met een restyling van het winkelgedeelte. Nieuwe technologie zoals gezichtsherkenning moet zorgen voor een snellere doorstroming bij de veiligheidscontrole. Je hoeft bijvoorbeeld je laptop niet meer uit zijn tasje te halen bij controle.
Malpensa, Linate, Fiumicino
Modernisering van Linate was broodnodig voor Milaan, dat geldt als innovatieve hub van Italië. De Romeinse luchthaven Fiumicino werd eerder al flink aangepakt. Met een hoge internationale ranking als gevolg. Kritische kanttekeningen over de Milanese vliegvelden: Malpensa wordt al decennia onderbenut en blijft het moeilijk houden in de toekomst vanwege hoge tarieven. Het werk aan de landingsbanen op Linate duurde drie maanden. Vergelijkbaar werk aan het vliegveld van Bergamo: drie weken. En AlItalia draait dramatisch: een miljoen verlies per dag. Zo worden de binnenlandse vluchten nog altijd uitgevoerd, hoewel ze onderbezet zijn. De Italiaanse overheid houdt de maatschappij in de lucht.
Fietsen in Padua
Provinciestad Padova, niet ver van Venetië, zet de fietser centraal. Onder de noemer ‘Bicipolitana’ werden in 2017 al de eerste stappen gezet. De gemeenteraad van Padova (Nederlands: Padua) heeft nu eindelijk de plannen goedgekeurd om ook de infrastructuur een boost te geven. De studentenstad telt al de meeste fietsers van Italië. De komende twee jaar breiden ze de fietspaden uit, een verdubbeling maar liefst tot 300 kilometer aan fietspad. Met bijvoorbeeld ruimte voor wachtende fietsers bij verkeerslichten. Bekijk het filmpje (in het Italiaans) van een regionale nieuwszender waarin veelvuldig wordt gerefereerd aan Noord-Europa als voorbeeld: voetgangers en fietsers als uitgangspunt, veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad. Padova: Fietsstad van Italië!
Biciplan
Het project Bicipolitana is een Biciplan, een plan voor de ontwikkeling en promotie van de fiets als transportmiddel. Geheel conform de wettelijk norm die in 2018 is opgesteld (de eerste Italiaanse wet gewijd aan biciclabilità) en lokale overheden oplegt om fietsmobiliteit in hun plannen op te nemen. Andere steden waar stadsbesturen volop ruimte geven aan fietsers : Turijn, Bologna, Reggio Emilia. En niet te vergeten Pesaro, het stadje dat op de proppen kwam met de term Biciplan.
Bruggen gecheckt
Van Bici naar Brug. Autostrade per l’Italia (Aspi) gaat het monitoren van Italiaanse bruggen en viaducten uitbesteden aan een extern bedrijf. Dus niet langer door het eigen Spea Engineering. Controle van Aspi’s bijna 2.000 openbare bouwwerken is vóór het einde van 2019 een feit. De controle startte in oktober 2018 en gebeurt door externe ingenieurs. Aanleiding was het instorten van de Ponte Morandi in augustus 2018. Aspi is onderdeel van de Atlantia groep, van de familie Benetton.
Nutella wordt groen
Wie is er niet mee groot geworden (en jong gebleven)? Nutella op je brood, of het verrassingseitje met een speeltje erin. Ferrero – bekend van o.a. Nutella, Kinder Chocolade en Ferrero Rocher – verkoopt vanaf 2025 alleen nog maar ‘groene’ verpakkingen. Het bedrijf begon in de jaren ’40 in het Piemontese plaatsje Alba, bekend om zijn hazelnoten. Het is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het groeide uit tot een multinational actief in 170 landen. Over ruim vijf jaar moeten alle verpakkingen afbreekbaar, herbruikbaar, of composteerbaar zijn.
Horror in Turijn
De 19e editie van het ToHorror Film Festival in Turijn trok een recordaantal bezoekers: 60% meer dan vorig jaar. Meer kaartjes verkocht, meer journalisten en meer rand-activiteiten. Turijn Fantasy Capital! Voor de liefhebbers: de jury koos ‘Odd Family: Zombie on Sale”, van de Koreaanse regisseur Lee Min-jae als beste film. De publieksprijs ging naar The invisible mother” van de Amerikanen Jacob Gillman en Matt Dieble. En om in de hoek Spanning te blijven…
Wolven in Italië
Naar schatting zijn er zo’n 2.000 wolven in Italië. Maar hun aantal lijkt te groeien. Ze worden in ieder geval steeds vaker gezien in de bossen van de Apenijnen, in Piemonte en Ligurië. Ook al komen aanvallen op kuddes schapen slechts sporadisch voor, de onrust groeit onder Italiaanse boeren en schapenhouders. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar wolven in Italië. Over enkele maanden worden de resultaten bekend gemaakt van een officiële telling.
Nieuwsgierig naar meer positieve ontwikkelingen in Italië, en hoe jouw onderneming daarin een rol kan spelen? Bureau Italia helpt. Neem contact op voor meer informatie.