logo bureau italia mobile logo bureau italia

Corona en business in Italië – laat van je horen

Premier Conte van Italië kondigde het zaterdagavond in een livestream aan: Italië gaat nog verder op slot. Alle bedrijven moeten tot 3 april hun deuren sluiten. Alleen essentiële voorzieningen als supermarkten, apotheken en banken blijven open. Ook de bouw wordt stilgelegd, afgezien van bouwwerkzaamheden aan ziekenhuizen, wegen en spoorwegen.

Premier Conte van Italië

Kleine bedrijven

Zijn je zaken of plannen met Italië stilgevallen? Wat moet je doen? Misschien een open deur, maar: laat van je horen.

Zeker als je met kleine bedrijven of zelfstandig ondernemers in Italië te maken hebt. Wordt gewaardeerd, kan ik uit eigen ervaring zeggen. En Italië bestaat voor een heel groot deel uit MKB en uit familiebedrijven. En nee, lang niet iedereen spreekt Engels. Toch wordt het zeer gewaardeerd als je de moeite neemt en iets van je laat horen. Ookal verloopt de communicatie misschien gebrekkig.

Solidariteit

Op de eerste plaats uit solidariteit. Business gaat in Italië op basis van relatie. Dit zijn tijden om aan die relatie te blijven werken. Niet opportunistisch. Maar oprecht. Informeer. Toon interesse. En als dat digitaal niet lukt – in digitalisering loopt Italië achter, zoals je ongetwijfeld weet – een telefoontje.

Informeer naar de stand van zaken. Hoe gaat het met de mensen zelf, met hun familie? Is er iets dat je kunt doen? Laten weten dat je graag jullie activiteiten (her)start, zodra de situatie het toelaat. Vertel over de situatie in Nederland. Deel je zorgen, maar steek elkaar ook een hart onder de riem.

Eerst mens

Laten weten dat je elkaar niet vergeet. Dat je elkaar steunt. Dat je wil helpen als dat kan. Op de eerste plaats als mens. En daarnaast als ondernemer.

Zoals we eigenlijk altijd zouden moeten doen.

Hulp nodig bij ondernemen in Italië? Neem contact op.