logo bureau italia mobile logo bureau italia

Doe níet als Frank de Boer!

Werken in/met Italië? Ga niet op z’n Nederlands te werk!

Het viel me in een interview met Frank de Boer in tijdschrift HELDEN weer eens op: hoe onprofessioneel het betaald voetbal kan zijn. Leerzaam voor ondernemers. Je kúnt simpelweg niet op zijn Nederlands te werk gaan in Italië! In welke bedrijfstak dan ook.

Niet goed ingewerkt in bedrijfscultuur & omgangsvormen. Eigen werkwijze & overlegcultuur willen implementeren. “[…] Zoals we in Nederland heel vaak om de tafel zitten om elkaars meningen en ervaringen te delen”. Polderen, draagvlak zoeken bij besluitvorming. Goed bedoeld… maar Italianen werken anders.

De (bedrijfs)cultuur is écht anders en zorgt voor verschillen in tempo, verwachtingen, vertrouwen. Kijk ook naar jezelf: je aanpak en uitstraling. Allemaal onderdeel van een goede voorbereiding. Onmisbaar voor resultaat in Italië.

“Ik zou het de volgende keer anders doen,” zegt De Boer. Misschien komt er nog eens een kans. Voorlopig te druk met een ander klus, geloof ik…

Maak niet dezelfde fouten als Frank de Boer. Bereid je goed voor, leef je in, en laat je helpen door een specialist. Bureau Italia helpt bij business in Italië.