Nieuwe voorman, hoop voor industrieel Italië
Confindustria kiest Bonomi als man van de Heropening
Carlo Bonomi wordt het nieuwe gezicht van Confindustria. Belangrijk, want deze belangenorganisatie van Italiaanse werkgevers (cf. VNO-NCW) heeft een grote stem in politiek-economische Italië. Bonomi moet het gezicht worden van de Heropening en wederopbouw post-corona.
Blik op Brussel
Dat is al een enorme klus. Maar ook innovatie moet een speerpunt worden, net als het verdedigen van de belangen van de Italiaanse industrie op wereldniveau. Het Italiaanse bedrijfsleven – zeker in het economische powerhouse in het Noorden – wenst al langer de blik meer naar Brussel dan naar Rome te richten. Het Italiaanse bedrijfsleven is voor een groot deel, zeker in het Noorden, aangesloten op mondiale supply chains en afhankelijk van internationale handel. Bonomi moet de Italiaanse ondernemer een zwaardere stem geven in de politieke arena.
Druk op regering
Bonomi is Lombard, en die staan bekend om hun concreetheid. Hij zette al meteen druk op de vakbonden en de regering Conte, die hij beschuldigde van een anti-industriële houding. Gisteren wist hij Minister van Ontwikkeling Stefano Patuanelli in een bekend tv-programma op Rai 2 (“Che tempo che fa”, met Fabio Fazio – zie foto) al tot een toezegging te dwingen. De Italiaans staat betaalt zijn binnenlandse leveranciers heel erg laat, of ronduit niet. Met grote liquiditeitsproblemen bij de veelal kleine bedrijven tot gevolg (zie: ‘de publieke sector blijkt in grote mate bij te dragen aan de schuldenlast van bedrijven‘). Onacceptabel, en in de huidige situatie helemaal. Daar was de minister het roerend mee eens en liet zich zelfs verleiden tot een toezegging om een regeling op te nemen in een aankomend decreet. Ook riep Bonomi op om toch vooral gebruik te maken van financiële steun vanuit Europa. Dat deed Confindustria onlangs ook al bij de regering Conte: neem toch vooral steun van de EU aan uit het ESM-fonds. Alle beschikbare middelen moeten nu ingezet worden, en maak de steun niet tot inzet van politieke strijd.
Niets te juichen
Carlo Bonomi (1966) was favoriet voor de positie van voorzitter van Confindustria en en werd met overgrote meerderheid van de stemmen gekozen. In mei moet de definitieve benoeming volgen en start zijn vierjarige termijn. Hij is biomedisch ondernemer en momenteel voorzitter van Assolombarda, de overkoepelende werkgeversvereniging van Lombardije. Hij kan op steun rekenen van geheel rechts, links typeert hem als ‘hardliner’. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Maar de uitdaging is enorm en er moet vooral keihard gewerkt worden om te overleven. Bonomi’s eerste woorden waren dan ook: “Er valt niks te juichen…”.