logo bureau italia mobile logo bureau italia

Pasta in de plus, automotive op de rem

…en een wrang symbool van hoop.
Italiaanse economie – wie krijgen de grootste klappen? Vijf sectoren die het zwaar te verduren hebben, en welke blijven overeind of doen het zelfs goed?

Zwaarst getroffen


Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna zijn de zwaarst getroffen regio’s in Italië, in gezondheidszorg en economie. Met een effect op de Italiaanse economie als geheel, want deze regio’s in het noorden zijn goed voor 40 % van het BNP. Welke branches worden bijzonder hard getroffen? Vijf sectoren die in zwaar weer terecht gekomen zijn (afgezien van de maakindustrie in het algemeen):

  • toerisme
  • Automotive
  • trein- /luchtverkeer
  • mode / textiel
  • bouw

Toerisme en automotive

Enkele kanttekeningen. Toerisme is normaal gesproken goed voor 12 % van het BNP. En bijna een derde van de landelijke omzet in toerisme komt uit direct door corona getroffen gebieden.
Politieke besluiteloosheid over alternatieve brandstoffen en de ‘handelsoorlog’ VS-China deden de automarkt al geen goed. Productie van onderdelen in China – belangrijke hub voor auto-onderdelen – viel de afgelopen periode bijna stil door corona. In Italië is de automotive gecentreerd in Lombardije en Veneto. Deze twee regio’s zijn direct aangesloten op de Duitse productieketen, waar – zoals in de hele Duitse maakindustrie – al enkele maanden een wind van recessie waait. Vanwege de lockdown en het stilvallen van personenverkeer: toerisme staat stil, net als trein- en luchtverkeer (afgezien van transport).

Mode en textiel

Ook de mode krijgt flinke klappen. En die sector is niet alleen van financieel belang voor de Italiaanse economie, goed voor 90 miljard euro. Ook vanwege het imago van Italië: stijl, luxe en design. Uithangbord bij uitstek van Made in Italy. De textielindustrie – die ook levert aan de luxe modehuizen – is goed vertegenwoordigd in Toscane, en van oudsher gecentreerd in de stad Prato. Hoewel Toscane vergeleken met het Noorden minder zwaar getroffen is door besmettingen, weegt de corona crisis zwaar.
Toscane is sinds 2018 trouwens ook thuishaven van bijvoorbeeld Gucci’s innovatiecentrum Art Lab. En het Franse modehuis Yves Saint Lauren, geleid door de Italiaanse Francesca Bellettini, kondigde begin dit jaar nog een investering aan in haar Toscaanse hub.

Pasta in de plus

Sectoren die het vooralsnog vol houden, of zelfs ronduit goed doen: de farmaceutische industrie, de verpakkingsindustrie, elektronica handel, en sommige onderdelen van food. Pasta bijvoorbeeld. Wijn daarentegen heeft het bijzonder zwaar, want afhankelijk van export. Terwijl die sector juist een goed jaar achter de rug had.

Een laatste opmerking over de bouwsector. Die ligt zo goed als stil. Een enkele groot infrastructureel project gaat door. De reparatie van de brug bij Genua bijvoorbeeld, die vorig jaar augustus instortte. Met een ambitieuze planning: in de derde week van april moet hij voltooid worden. Een symbool van hoop, maar ook wrang: een hernieuwde brug die de Italianen moet verbinden, terwijl de Italianen gedwongen thuiszitten.